A Szerelem újra fellángol… jobban, mint valaha! (300D) 3.rész

“A következő több részes cikksorozatban bepillantást nyerhettek Benesch Gergely W123-as világába.
A mostani főszereplő már egy 300D.”

1M km… azért ez nem ilyen egyszerű. Az állófűtés csodái… (3.rész)

Általánosan beégett a fejekbe, hogy ááá ezek az öreg dízel-Mercik simán elmennek 1M km-et, 300e-nél épp csak bejáratták a motorjukat…

Jól hangzik és korábban én is említettem a 240D sorozat II. részének végénél, mikor a nagygenerál részleteit feszegettem:
“Döbbenetes, hogy délvidéki országokban vagy folyamatos (taxi) üzemben,
még ilyen állapotban is többszázezer km-t képesek megtenni minden gond nélkül.”

Akkor a 240D-ben csak valamivel több mint 280e km volt és a kompresszió már csak nyomokban volt felfedezhető az egyes hengerekben. Hát akkor, hogy is van ez az 1M km? Nem szeretem a mellébeszélést, pedig nagyon sok területen találkozom vele.

Van valóság alapja, de csak akkor mehet ennyit generál nélkül, ha vagy folyamatos üzemben van (pl.: taxi) és szinte nem hűl le a motor vagy olyan helyen használják, ahol egész évben jó meleg van (pl.: arab országok). A hideg indítások és méginkább a hidegen való terhelés egyik motornak sem tesz jót, de ennél a konstrukciónál drámaian lecsökken az élettartam. Nálunk (még) 4 évszak van és a téli hűvös reggeleken hamar kiderül, hogy ha valami nem stimmel, hiába van akár új akkumulátor a gépben…

A profi megoldás az állófűtés!

Már korábban is érdekelt a téma, de ez az autó annyira patent, hogy úgy gondoltam tényleg lenne értelme elkerülni az “idő előtti” motorkopást. Preventív megoldásnak a jó minőségű kenőanyagok és adalékok használata, illetve a hidegindítások elkerülése jó gondolatnak tűnt. Csak egy állófűtést hiányzott.

Így szép lassan beleástam magam ebbe a témába is. Gondoltam nem lehet nehezebb, mint 4 el. ablak beszerzése, de ez egy teljesen más téma, még több változóval. Tény, hogy ez bontva sem olcsó mulatság, ezért csekkoltam pár egyéb alternatívát is. Létezik pl. elektromos vízmelegítő is, ez az északi országokban igen elterjedt módszer. Svédországban a parkolók többségében kiépített csatlakozási lehetőség van rá. Nem más, mint egy komoly merülőforraló, ami felmelegíti a hűtővizet, így lerövidül a hidegjárat. Némelyik rendszer – a kellő hőmérséklet elérését követően – bekapcsolja az autó ventillátorát és az utasteret is felfűti. Lássuk be, hogy míg a saját garázsunkban vagy telkünkön viszonylag könnyen megoldható a 220V-os csatlakozás, addig az utcán parkolva már lényegesen bonyolultabb.

A klasszikus olajkályha az igazi, ebből is két elismertebb márka, az Eberspacher és a Webasto, melyek hasonló minőségbe és árkategóriába tartoznak. Bár szokták mondani: “egyszerű, mint egy olajkályha” azért mégsem olyan egyszerű. Érzékeny kis kályhák ezek és a bontottak közötti gyötrelmes keresgélést tovább nehezíti, hogy létezik benzines is. Ezek gyakran olcsóbbak, mert a dízelekre van nagyobb igény, ezért előfordul, hogy valaki külön benzintartályt épít a dízel autójába, hogy ellássa naftával.

Végül elmentem egy hivatalos Webasto beszerelő műhelybe, ahol végtelen nagy szakértelemmel felvilágosítottak és minden aspektusból átbeszéltük a lehetőségeket. Bár egy ilyen műhelyben leginkább buszokat és teherautókat vérteznek föl különböző téli kiegészítőkkel, de szereltek már öreg Merciket is.
Azt elmondták, hogy egyszer egy kopott motorú 123-ast szerettek volna életben tartan egy utólagos kályhabeépítéssel, de ez sikertelennek bizonyult. Ha nagyon kopott akkor nincs mese .. pedig ez durva baklövés, mert egy új rendszer ára beszereléssel, szinte megegyezik egy teljes motorgenerál költségével.

Bár jobban örültem volna egy korhű bontott példánynak, de ezen a vonalon is sokat fejlődött a technika és végül beadtam a derekamat. Már korábban is találkoztak olyan kéréssel, hogy a mivel a vezérlőegység nem igazán passzol az autó belső világához, szereljék a kesztyűtartóba. Én ennél továbbmentem .. egyáltalán nem kértem vezérlőegységet, csak egy távirányítót. Így csak a motorház alatt látszik a beavatkozás, meg a szélvédő alsó részére belülről felragasztott kis antennalap. Szabad téren akár 1000m-ről is beélesíthető vagy akár időzíthető a rendszer!

Röviden a működése:
1. A kályha begyújtja magát és elkezdi a hűtővizet melegíteni.
2. A rendszer saját elektromos vízpumpája keringteti a vizet. Minél melegebb, annál gyorsabban.
3. Amikor a víz eléri a 45 fokot, akkor bekapcsolja a fűtőventillátort.

A kályha a jobb első lámpa mögé került, ahol egyébként szinszabályzós 123-asoknál a tágulási tartály van.

Nagyon fontos, hogy mindkét oldal fűtéscsapját teljesen ki kell nyitni, különben nem tud keringeni a víz és egyhelyben teker a vízpumpa. Illetve a ventillátort 1-es fokozatban kell hagyni, ha azt akarjuk, hogy felfűtse a belteret. Érdekességként említeném, hogy egy gyárilag állófűtéssel készült 123-asban a fűtéscsapoknál elhelyeztek egy-egy mikrokapcsolót, melyek letiltják a felfűtést, ha azok nincsenek kellőképpen kinyitva. Egy ilyen rendszernek hatalmas áramigénye van, ráadásul hideg időben az akkumulátorok hatásfoka is sokat romlik, ezért sem szabad magasabb fokozatba állítani a ventillátort. Így is rögtön ki kellett cserélni a – még Merci csillagos matricával ellátott – fekete Bosch akksit, mert már az átvételkor való próbafelfűtést is alig bírta. Szerencsére a 2006-os tél hihetetlen enyhe volt, a 2007-esnek pedig már egy hibátlanul működő Webasto rendszerrel vágtam neki. Bár ez az autó ritkán van szabad ég alatt – különösen télen – de azért nem semmi látvány ahogy az utcán parkoló havas autók között, a sajátodról valahogy magától leolvad :)

Egyébként a klímához hasonlóan az állófűtést is rendszeresen meg kell járatni, minimum havonta egyszer, hogy a mozgó alkatrészek ne álljanak be. Gázolaj fogyasztása 0,5 liter óránként, de 30 percnél szinte sosem kell tovább járatni. Mivel azonban a hideg motor többet fogyaszt, ezért szinte nincs is veszteség. Persze azon is múlik, hogy milyen hosszú utat teszünk meg egy felfűtéssel.

A 123-asban egyedül a hidegen való közlekedést nagyon nem szerettem. A dízelek lassan érik el az üzemi hőmérsékletet és bár tény, hogy utána nagyon jól fűtenek. Addig viszont szegecsel az erőtlen motor, betonkemény a váltó .. valahogy az egész olyan kelletlen. Ezzel a megoldással egycsapásra megoldódtak ezek a problémák is, igaz kb. fél órával előbb tudni kell, hogy mikor szeretnénk elindulni .. de nagyon megéri. Arról nem is beszélve, hogy az MB-Tex ülések egyetlen komoly ellensége a kés és az égő cigaretta mellett az, ha jéggédermedt állapotban éri terhelés .. ez is kipipálva.

A mai dízeleknél még tökéletesebb az égés, tehát még kevesebb fölösleges hőt termelnek. Nem véletlen, hogy egyre több modern dízelben megjelent az állófűtés, pl. minden kb. 10 évnél fiatalabb dízel Mazdában alapból ott a kályha .. sokan nem is tudnak róla. Csak nincs hozzá külön időzítő, de természetesen rendelhető. Ahogy izzítják a motort a kályha is bekapcsol és fűti a hűtővizet, ahogy sok más márkánál is…

Folytatás következik…